Upcoming Exhibition

invitation back

ΕΚΘΕΣΗ: ΜΟΜΕΝΤΑ

Η 3η ατομική έκθεση της εικαστικού Σιμόνης Συμεωνίδου.

Η Σιμόνη Συμεωνίδου , επανεμφανίζεται στη σκηνή των εικαστικών δρώμενων της Κύπρου, με την 3η ατομική της έκθεση με θέμα “MOMENTA”.

MOMENTA: Λατινική λέξη που μεταφράζεται στα ελληνικά «Στιγμές», στον ενικό momentum, «Στιγμή». Στη Φυσική ο όρος momentumσημαίνει την Ορμή που διαθέτει ένα κινούμενο σώμα ή αντικείμενο. Η Συμεωνίδου μέσα από τις εικαστικές εγκαταστάσεις της, στις οποίες χαρίζει το όνομα «σκιαγάλματα», πραγματεύεται την υπόσταση – ορμή – διάρκεια που μπορεί να δώσει ο ανθρώπινος νους σε μια στιγμή. Παράλληλα, η εικαστικός αναδεικνύει σπουδαίες στιγμές της ανθρώπινης ζωής και εμβαθύνει σε έννοιες  κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα του ατόμου, που ομού είναι πολυσύνθετες και πολύπτυχες. Σκια-γράφονται ο έρωτας, η μοναξιά, ο φόβος, η γαλήνη, η σιωπή, η άρνηση του να ακολουθήσει κανείς γραμμές ή πορείες μέσα στο πλαίσιο του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού συστήματος.

Φως –σκιά , ύλη- άυλο σώμα, αντικείμενο –ήχος. Τα «σκιαγάλματα» είναι το εικαστικό μέσο που επιλέγει η Συμεωνίδου για να περάσει τα μηνύματα της, μια τεχνοτροπία με την οποία έχει ταυτιστεί και συνεχίζει να εξελίσσει . Τα «στατικά», γύψινα γλυπτά –που αφήνονται στο φυσικό λευκό χρώμα του γύψου- αποτελούν οργανικές φόρμες που σημειολογικά παραπέμπουν στην ύλη. Οι οργανικές αυτές φόρμες στη συνέχεια φωτίζονται , με αποτέλεσμα να προβάλλουν μια οπτικά ξεκάθαρη ανθρώπινη φιγούρα, σε «στατική» κίνηση. Στο μινιμαλιστικό σκηνικό όπου τοποθετούνται τα «σκιαγάλματα»  επεμβαίνει η παρουσία του χρηστικού αντικείμενου, που υποδηλώνει την καθημερινή ζωή και ο ήχος, που υποδηλώνει το χρόνο. Τα δύο στοιχεία «συγκρούονται» με το άυλο της ανθρωπόμορφης σκιάς φέρνοντας την στον υλικό κόσμο. Κάθε έργο παρουσιάζει ένα momentum, μια Στιγμή. Η Σιμόνη Συμεωνίδου δίνει στη Στιγμή την υπόσταση μιας αιωνιότητας , παγώνοντας τη χρονική της διάρκεια μέσω της «στατικότητας» που διέπει τα «σκιαγάλματα» και το περιβάλλον τους. Η ίδια το διατυπώνει ως εξής: «Η στιγμή είναι η μικρότερη μονάδα μέτρησης του χρόνου .….κάποιες στιγμές αφήνουν τόσο έντονο το σημάδι τους στη μνήμη μας, που αποκτούν την υπόσταση και τη διάρκεια μιας αιωνιότητας.»

Πρόκειται για την παρουσίαση νέας σειράς έργων της δημιουργού, όπως είναι η εγκατάσταση με τίτλο «Η τελευταία φορά που σε είδα…» όπου τίθεται το κοινωνικοπολιτικό θέμα των ανθρώπων που αγνοούνται , η στιγμή της εγκατάλειψης αλλά και της ανάμνησης για αυτούς που μένουν πίσω. Μέσα σε αυτή τη θεματική ενότητα ενσωματώνεται και η εικαστική εγκατάσταση «Νανούρισμα», που παρουσιάστηκε με επιτυχία σε ατομική έκθεση στο Βερολίνο το 2011. Το «Νανούρισμα» περιγράφει εικαστικά την στιγμή πριν σε πάρει ο ύπνος, και πραγματεύεται το παιχνίδι του συνειδητού με το ασυνείδητο, της απόλυτης ηρεμίας με την απόλυτη ένταση, του ονείρου με τον εφιάλτη. Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, ArtPerformanceθα συμπληρώσει το έργο.

Η έκθεση ΜΟΜΕΝΤΑ της Συμεωνίδου παρουσιάζεται σε χώρο που παλαιότερα αποτελούσε ξυλαποθήκη στην οδό Άρεως 17, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Ο χώρος της έκθεσης δεν είναι χώρος φιλοξενίας των έργων αλλά αποτελεί προέκταση και «σκηνικό» τους γι’ αυτό δεν υπέστη τροποποιήσεις παρά μόνο συντηρήθηκε στην αρχική του κατάσταση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο γλύπτης Χρίστος Συμεωνίδης-ΧΡΙΣΙΜΟΣ, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, ώρα 19:30, στην παλιά ξυλαποθήκη Άρεως 17, 1015 Λευκωσία (παλιά πόλη).

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Τεχνοκριτικός Μαργαρίτα Κουνναφή.

Για πληροφορίες: Τηλ:+357 99170083

Email: momenta.sym@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *